MUĞLA / MİLAS - Selimiye İlkokulu

Okulumuzun Tarihsel Gelişimi

Beldemiz Selimiye'de eğitim-öğretim çalışmalarının başlangıcı Osmanlı Devletine kadar dayanır. 1928 harf inkılâbından önce eski yazı ile eğitim verilmekte iken, 1928'den itibaren yeni harflerle halka eğitim verilmiş, kısa zamanda halkın yeni harflerle okuması sağlanmıştır. Bu geçiş süresinde Esmez Hoca, Aydınlı Şükrü Efendi, Yüzbaşıdan emekli Milaslı Rauf Efendi ve sıtma mücadele memurluğundan emekli Mehmet Efendi, bayanlara da eğitim veren Müesser KİP hanımın büyük katkıları vardır. Nüfusun artması ile Esmez Hocanın evindeki okula yeni sınıflar yapıldı. Daha sonra da yeni bir okulun yapılması fikri ortaya atıldı. Halkın ve devletin desteği ile yanan binanın yerine 1932'de tamamlanan bir okul yapıldı. Bu okul iki öğretmen ile eğitim öğretime başladı. Aynı zamanda 1932'den itibaren kız ve erkek çocuklar aynı okulda eğitim görmeye başladılar. Öğrenci sayısının artması ile birlikte öğretmen sayısı 1945'te 5'e, 1955'te 7'ye yükselmiştir. Milas-İzmir karayolunun açılması ile ve yolun Selimiye üzerinden geçmesi ile birlikte nüfus artışı hızlanmış, 1960'lı yılların başından itibaren büyük bir okula ihtiyaç duyulmuştur. Okul Müdürü A Kemal ALTINDDAL zamanında Selimiye İlkokulu ve Öğrencilerini Yardım ve Koruma Derneği kurulmuştur. Bu derneğin önderliğinde 1965 yılında devlet halk işbirliğiyle başlatılan ilkokul 1968 yıllı sonunda tamamlanmıştır. Bu binaya 1969 yılı Şubat ayında taşınılmıştır. 1978 yılında başlatılan bahçe duvarı yapımı 1979 yılında binanın elektrik donanımı ile birlikte bitirilmiştir. Bu sırada okul Müdürü Muhammet BAYDAL'dır.

Okul binası 5682 m2 lik arsa üzerine oturmuş ve iki katlıdır. Bu bina 1983 yılına kadar müstakil ilkokul olarak hizmet vermiştir. Selimiye 1984–1985 ders yılında pilot okulu olarak Selimiye Orta Okulu ile birleşerek İlköğretim Okulu uygulamasına başlamıştır. Selimiye İlköğretim Okulunun ilk müdürü Hamdi ŞENEL'dir. 1992 yılı itibari ile Selimiye İlköğretim Okulu 1. kademesinde 1'i idareci olmak üzere 13 öğretmen, 2 hizmetli görev yapmıştır. Öğrenci mevcudu o dönemde 526 olarak kaydedilmiştir. 1991–1992 eğitim öğretim yılında Narhisar, Kızılcakuyu, Çukur, Kandak, Kayabükü, Böğürtlenharımı, Hisarcık, Çandır, Kurudere ve Kılavuz köylerindeki öğrenciler pilot okul olarak taşıma kapsamı içinde okulumuza taşınmıştır. Buna bağlı olarak öğrenci sayısı artmış yeni binaya ihtiyaç duyulmuştur. Okul bahçesinin güney tarafına 1994 tarihinde üç katlı yeni bina yapılmıştır. Okulumuzda Anasınıfı 1984 yılında anasınıfı hazırlık çalışmaları başlatılmış ancak 1995–1996 yılında ilk ana sınıfı 9 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 2005–2006 yılından itibaren iki şube, 2010–2011 eğitim öğretim yılından itibaren ise 3 şube olarak Anasınıfı hizmet vermektedir. Okulumuz 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında ise  4+4+4 düzenlemesinden sonra 401 öğrenci ile Selimiye İlkokulu olarak eğitim-öğretim hizmeti vermeye devam etmiştir. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında okulumuza müdür olarak Mehmet ESEN görevlendirilmiştir. Okulumuz 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında 341 öğrenci ile eğitim-öğretim hizmeti vermeye devam etmektedir.